Νοεμβρίου 17, 2017 / by Dimos Ramiotis

Ένδειξη της επίδρασης της κρυοθεραπείας στον μετεγχειρητικό πόνο, πρήξιμο, αποστράγγιση και ανοχή μετά από ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση

Η κρυοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά στην μετεγχειρητική νοσηλεία μετά από ορθοπεδική χειρουργική για να υποστηρίξει τη θεραπεία.

Μια εκτεταμένη βιβλιογραφική έρευνα εκτελέστηκε στις βάσεις δεδομένων της Medline, Cinahl και The Cochrane Library για να προσδιορίσει μετα-ανάλυση και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την εφαρμογή της τοπικής ψύξης μετά από χειρουργική επέμβαση γόνατος, ισχίου, ώμου και σπονδυλικής στήλης. Η εστίαση αφορούσε τις επιδράσεις στη διόγκωση του πόνου, την αποστράγγιση και την ανοχή των ασθενών. Τα ευρήματα των 17 άρθρων περιελάμβαναν μεταβλητή μεθοδολογική ποιότητα και σε πολλά σημεία ήταν αντιφατικά. Γενικά, μόνο η αναλγητική δράση καταδείχθηκε με τη χρήση της συνεχούς ψύξης. Η εφαρμογή κρύου άνω των 4 βαθμών C θεωρήθηκε άνετη από τους ασθενείς, ενώ η μείωση των επιδράσεων στην διόγκωση και αποστράγγιση δεν βρέθηκε. Ο συντριμμένος πάγος, τα κρύα πακέτα και οι συσκευές ψύξης με ηλεκτρική τροφοδοσία διαφέρουν όσον αφορά το χειρισμό, το αποτέλεσμα και την αποτελεσματικότητα. Επομένως, δεν μπορούν να δοθούν ακριβείς συστάσεις σχετικά με το χρόνο εφαρμογής και τη θερμοκρασία εφαρμογής. Επιπλέον, η επίδραση της τοπικής ψύξης επηρεάζεται από τις τεχνικές συμπίεσης και επίδεσης τραυμάτων και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη με την εφαρμογή.

 

LEAVE A COMMENT

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6704 COMMENTS