Νοεμβρίου 27, 2017 / by Dimos Ramiotis

Ολόσωμη Κρυοθεραπεία σε Αθλητές

Η κρυό – θεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως ως μια διαδικασία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του πόνου, ιδιαίτερα στις φλεγμονώδεις ασθένειες, τους τραυματισμούς και τα συμπτώματα κατάχρησης.

Μια ιδιαίτερη μορφή ψυχρής θεραπείας (ή διέγερσης) προτάθηκε πριν από 30 χρόνια για τη θεραπεία των ρευματικών ασθενειών. Η θεραπεία, που ονομάζεται κρυοθεραπεία ολόκληρου του σώματος (ολόσωμη κρυοθεραπεία), συνίσταται στην έκθεση σε πολύ κρύο αέρα που διατηρείται στους -110 ° C έως -140 ° C σε ειδικά κρυοχαμίνες ελεγχόμενης θερμοκρασίας, γενικά για 2 λεπτά. Το WBC χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου και των φλεγμονωδών συμπτωμάτων που προκαλούνται από πολυάριθμες διαταραχές, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με ρευματικές παθήσεις, και συνιστάται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, της ινομυαλγίας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. Στην αθλητική ιατρική, η ολόσωμη κρυοθεραπεία έχει αποκτήσει ευρύτερη αποδοχή ως μέθοδος βελτίωσης της ανάρρωσης από τραυματισμό των μυών.

Σύμφωνα με τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, η ολόσωμη κρυοθεραπεία δεν είναι επιβλαβές ή επιβλαβές σε υγιή άτομα. Η θεραπεία δεν ενισχύει την παραγωγή μυελού των οστών και μπορεί να μειώσει την προκαλούμενη από τον αθλητισμό αιμόλυση. Το WBC προκαλεί οξειδωτικό στρες, αλλά σε χαμηλό επίπεδο. Οι επαναλαμβανόμενες θεραπείες προφανώς δεν είναι ικανές να προκαλέσουν σωρευτικές επιδράσεις. Αντίθετα, προκαλούνται προσαρμοστικές αλλαγές στην αντιοξειδωτική κατάσταση – η προσαρμογή είναι εμφανής όταν η ολόσωμη κρυοθεραπεία προηγείται ή συνοδεύει έντονη προπόνηση.